متفرقه

8 گرایش مهندسی مکانیک و بررسی بازار کار این رشته

رشته مهندسی مکانیک یکی از رشته های فنی و مهندسی است که با بررسی حرکت اجسام و نیروهای وارد بر آنها بر اساس اصول فیزیک و ریاضی می پردازد. این رشته به کاربرد این اصول در طراحی، ساخت، تبدیل و استفاده از انرژی، تولید و کنترل سیستم های مکانیکی، حرارتی و سیالاتی در صنعت می پردازد.

رشته مهندسی مکانیک گرایش های مختلفی دارد که شامل موارد زیر می شود:

  1. طراحی کاربردی
  2. تبدیل انرژی
  3. ساخت و تولید
  4. مهندسی پزشکی-بیومکانیک
  5. مهندسی دریا
  6. سازه بدنه خودرو
  7. انرژی و محیط زیست
  8. مکاترونیک

این رشته برای افرادی مناسب است که علاقه مند به فیزیک و ریاضی بوده و از هوش و قدرت تجسم خوبی نیز برخوردار باشند. همچنین باید دارای خلاقیت، دقت، تحلیل قوی، توانایی حل مسئله، تعامل گروهی و مهارت های فنی باشند.

دروس رشته مهندسی مکانیک

دروس رشته مهندسی مکانیک شامل دروس عمومی، پایه، اصلی، تخصصی، انتخابی، کارگاه، پروژه و کارآموزی می شود. دروس عمومی شامل ریاضیات، فیزیک، شیمی، برنامه نویسی و زبان انگلیسی هستند.برای آموزش مهندسی مکانیک لازم است که دروس زیادی را بگذارنید. دروس پایه شامل معادلات دیفرانسیل، ریاضی مهندسی، مبانی مهندسی برق و نقشه کشی صنعتی هستند. دروس اصلی شامل استاتیک، دینامیک، مقاومت مصالح، علم مواد، ترمودینامیک، مکانیک سیالات، طراحی اجزاء، انتقال حرارت، دینامیک ماشین، ارتعاشات مکانیک و کنترل اتوماتیک هستند. دروس تخصصی و انتخابی بستگی به گرایش دانشجو دارند. برای مثال در گرایش حرارت و سیالات دروس تخصصی شامل توربوماشین، توربین گاز و موتور جت، موتورهای احتراق داخلی، سوخت و احتراق، نیروگاه، تهویه مطبوع، سیستم های تبرید و سردخانه و سیستم های انتقال سیال هستند. دروس کارگاه شامل کارگاه فرز و تراش، کارگاه جوش و خم و کارگاه رایانه هستند. دروس پروژه و کارآموزی شامل پروژه کارشناسی و کارآموزی صنعتی هستند.

بازار کار مهندسی مکانیک

بازار کار رشته مهندسی مکانیک به دلیل گستردگی و تنوع زمینه های شغلی این رشته، نسبتاً رونق خوبی دارد. مهندسان مکانیک می توانند در صنایع مختلفی مانند خودروسازی، هوافضا، بیوتکنولوژی، کامپیوتر و الکترونیک، اتوماسیون، تولید و ساخت، نفت و گاز، پالایشگاه ها، نیروگاه ها، تاسیسات حرارتی و برودتی، ساختمان ها، حمل و نقل و غیره شاغل شوند. آنها می توانند در زمینه های طراحی، تحلیل، ساخت، نصب، راه اندازی، نگهداری، بازرسی و کنترل کیفیت دستگاه ها، ابزارها، موتورها و ماشین آلات مکانیکی فعالیت کنند. درآمد مهندسان مکانیک بستگی به سطح تحصیلات، سابقه کار، محل شغل و نوع صنعت دارد. به طور کلی می توان گفت که این رشته از درآمد بالایی برخوردار است. بر اساس آمار سایت ایران تلنت، حقوق متوسط یک مهندس مکانیک در ایران حدود ۱۰ میلیون تومان است. البته این عدد ممکن است با توجه به شرایط بازار کار و عوامل دیگر تغییر کند.

مهارت های لازم برای موفقیت در این رشته

برای موفقیت در این رشته، چندین مهارت و تخصص مورد نیاز است برای آموزش مهندسی مکانیک چند نکته لازم است که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم. همچنین برخی از این مهارت ها عبارتند از:

  • قوی بودن در ریاضی و فیزیک – زیرا اساس مهندسی مکانیک بر این دروس بنا شده است.
  • داشتن خلاقیت و قدرت تجسم خوب – از آنجا که طراحی و رفع عیوب سیستم ها و دستگاه ها از وظایف اصلی مهندس مکانیک می باشد، داشتن خلاقیت و تجسم قوی لازم و ضروری است.
  • دانش و علاقه فراوان به امور فنی – چون رشته مهندسی مکانیک در برگیرنده تمامی علوم و فنونی است که با تولید، تبدیل و استفاده از انرژی، ایجاد و تبدیل حرکت و انجام کار، تولید و ساخت قطعات و ماشین آلات و به کارگیری مواد مختلف در ساخت آنها و همچنین طراحی و کنترل سیستم های مکانیکی، حرارتی و سیالاتی مرتبط می باشد.
  • مهارت کار تیمی – برای همکاری با سایر مهندسان، تکنسین ها و مدیران ارشد.
  • توانایی اولویت بندی و برنامه ریزی موثر – برای رعایت زمانبندی، بودجه، استانداردها و نظارت بر پروژه ها.
  • توانایی کار با کامپیوتر و تسلط بر نرم افزارهای مرتبط – از آنجا که بسیاری از امور مهندسی مکانیک مانند طراحی ها و شبیه سازی ها و بسیاری از تشخيص عيوب به کمک کامپيوتر و نرم افزارهای تخصصي انجام مي شود، مهندس مكانيك بايد آشنایي و تسلط كافي روي آنها داشته باشد. بعضي از نرم افزارهای تخصصي مهندسي مكانيك عبارتند از: pro-engineer, Working Model, Marc, Ansys, Catia, Fluent, Gambit, Matlab, Solidworks, C-Mold, Power shape, EdgeCAM, Cosmos, Carrier.
  • توانایي تحمل شرایط كاري پرفشار – به خصوص در پروژه های بزرگ.
  • تسلط بر زبان انگليسي – آشنایي با زبان انگليسي يكي از شرايط استخدامي بسياري از شركت ها (به ویژه شرکت های خصوصی) می باشد.

 

نوشته های مشابه

‫2 دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا