راهکارهای طبیعی در مقابله با سو تغذیه و بهبود وضعیت تغذیه

سو تغذیه یعنی وضعیتی که در آن بدن مواد مغذی کافی یا مناسب را دریافت نمیکند. این ممکن است به دلیل مصرف ناکافی، نامتعادل یا ناسالم غذا باشد. سو تغذیه میتواند علائم و عوارض جدی برای سلامتی افراد داشته باشد. برخی از انواع شایع سو تغذیه عبارتند از:
- کواشیورکور: کمبود شدید پروتئین که باعث ورم شکم، رشد ناقص، تغییر رنگ مو و پوست و ضعف ایمنی میشود.
- ماراسموس: کمبود شدید پروتئین و کالری که باعث لاغری، کاهش عضلات، خشک شدن پوست و بروز عفونتها میشود.
- کمبود رژیم: کمبود یک یا چند ریزمغذی مانند آهن، ید، ویتامین A و C که باعث کم خونی، گرفتگی گلو، خشک شدن چشم، زخمهای پوست و لثه و اسکوربوت (پارگی رگهای خون) میشود.
- چاقی: بالا بودن وزن بدن به دلیل مصرف زیاد غذاهای پرکالری و پرچرب و فعالیت جسمانی کم که باعث افزایش خطر بروز بیماریهای قلبی، دیابت، فشار خون، سکته مغزی و سرطان میشود.
برای جلوگیری از سو تغذیه، لازم است رژیم غذایی متعادل و متنوع داشته باشید که شامل همه گروههای غذای اصلی (پروتئین، کربوهیدرات، چربی، رژيمي، ويتامين و آب) باشد. برای افزایش اشتها می توانید از بهترین روش گیاهی افزایش اشتها استفاده کنید همچنین باید فعاليت جسماني منظم داشته باشید و از مصرف الکل و دخانيات خودداري کنید. در صورت داشتن هرگونه عارضه به دليل سو تغذيه يا نياز به رژيم غذايي خاص، با پزشک خود مشورت کنید.
حذف غذاهای فراوری شده از رژیم غذایی
بعضی از غذاهای فرآوری شده که بهتر است از رژیم خود حذف کنید عبارتند از:
- بیکن، که حاوی مقدار زیادی سدیم، چربی اشباع و مواد نگهدارنده است و خطر سرطان و بیماری قلبی را افزایش میدهد.
- غلات صبحانه، که معمولا حاوی قند، نشاسته و مواد افزودنی هستند و باعث افزایش قند خون و چاقی میشوند.
- پنیر، که حاوی مقدار زیادی چربی اشباع، سدیم و کالری است و ممکن است باعث التهابات در بدن شود.
- کنسرو سبزیجات، که حاوی نمک، شکر و مواد نگهدارنده هستند و ممکن است خواص آنتیاکسیدانی سبزیجات را کاهش دهند.
- نان، که حاوی آرد سفید، شکر، روغن و مواد نگهدارنده است و باعث افزایش قند خون و چاقی میشود.
- تنقلات، مانند چیپس، پفک، بیسکوئیت و شکلات، که حاوی قند، چربی اشباع، نمک و مواد نگهدارنده هستند و باعث التهابات در بدن، افزایش قند خون، چاقی و بروز بسیاری از بیماریهای مزمن مانند دیابت و بالا رفتن فشار خون میشوند.
- محصولات گوشتی، مانند سوسیس، کالباس، هامبرگر و ناگت مرغ، که حاوی گوشتهای پرچرب، نمک، شکر و مواد نگهدارنده هستند و خطر سرطان روده بزرگ را افزایش میدهند.
- غذاهای راحت، مانند وعدههای مایکروویوی و غذاهای آماده، که حاوی نمک، شکر، چربی اشباع و مواد نگهدارنده هستند و باعث کمبود مغذیهای ضروری در بدن شده و خطر بروز بسیاری از بیماریهای قلب عروق را افزایش میدهید.
برای تشخیص مقادیر قابل توجه قند در غذا، میتوانید از روشهای مختلفی استفاده کنید. یکی از روشهای عملی که میتوانید در خانه انجام دهید، اندازه گیری قند به روش لین-آنیون است. در این روش، با استفاده از مواد شیمیایی مانند فهلینگ A و فهلینگ B و گرم کردن محلول قند، میتوانید سطح قند را بر اساس تغییر رنگ محلول بسنجید. برای این کار، به وسایل و مواد زیر نیاز دارید:
-
- بالن حجمی
- ارلن
- پی پت
- ترازوی ازمایشگاهی
- شعله گاز
- بورت
- pH متر
- بن ماری
- شیشه ساعت
- فهلینگ A
- فهلینگ B
- شناساگر آبی متیلن
- اسید کلریدریک
- محلول سدیم هیدروکساید غلیظ
- محلول سدیم هیدروکساید ۰.۱ نرمال
- کاغذ pH
- آب مقطر
- شناساگر فنل فتالئین
- محلول فرو سیانور پتاسیم
- محلول استات روی
- محلول قند ذخیره
- محلول قند (اینورت) استاندارد مصرفی
تشخیص مقادیر قند در غذا
برای تشخیص مقادیر قابل توجه قند در غذا، میتوانید از روشهای مختلفی استفاده کنید. یکی از روشهای عملی که میتوانید در خانه انجام دهید، اندازه گیری قند به روش لین-آنیون است. در این روش، با استفاده از مواد شیمیایی مانند فهلینگ A و فهلینگ B و گرم کردن محلول قند، میتوانید سطح قند را بر اساس تغییر رنگ محلول بسنجید. برای این کار، به وسایل و مواد زیر نیاز دارید:
-
- بالن حجمی
- ارلن
- پی پت
- ترازوی ازمایشگاهی
- شعله گاز
- بورت
- pH متر
- بن ماری
- شیشه ساعت
- فهلینگ A
- فهلینگ B
- شناساگر آبی متیلن
- اسید کلریدریک
- محلول سدیم هیدروکساید غلیظ
- محلول سدیم هیدروکساید ۰.۱ نرمال
- کاغذ pH
- آب مقطر
- شناساگر فنل فتالئین
- محلول فرو سیانور پتاسیم
- محلول استات روی
- محلول قند ذخیره
- محلول قند (اینورت) استاندارد مصرفی
برای تهیه و استاندارد کردن این مواد و اجرای آزمایش، به دستورالعملهای زیر دقت کنید:
1. تهیه محلول فهلینگA: مقدار ۳۴.۶۳۹ گرم سولفات مس را در مقداری آب مقطر حل کرده و درون بالن حجمی ۵۰۰ میلی لیتری با آب مقطر به حجم برسانید.
2. تهیه محلول فهلینگB: مقدار ۱۷۳ گرم تارتارات مضاعف سدیم و پتاسیم ۴ آبه را با ۵۰ گرم سود در مقداری آب قطر حل کرده و درون بالن حجمی ۵۰۰ میلی لیتری با آب مقطر، آن را به حجم برسانید. (در صورت نیاز محلول های آماده شده را به مدت زمان ۴۸ ساعت نگه دارید و سپس انها را صاف کنید)
3. تهیه محلول قند ذخیره: مقدار ۹.۵ گرم ساکارز خالص آزمایشگاهی را روی شیشه ساعت، به دقت وزن کنید. آن را به یک بالن حجمی ۱۰۰ میلی لیتری منتقل کنید و در مقدار حدود ۸۰ میلی لیتر آب مقطر حل کنید. سپس ۵میلی لیتر اسیدکلریدریک غلیظ به ان اضافه کنید. در بن ماری ۷۰ درجه سلسیوس به مدت زمان ۱۰ دقیقه حرارت دهید. طی مدت زمان ۳دقیقه با حرکت چرخشی و مدت زمان ۷ دقیقه آن را به طور ثابت نگه دارید. پس از پایان این مدت، بالن را از حمام آب خارج کرده و رد زیر جریان آب سرد گرفته و خنک کنید. حجم محتوی بالن را با آب مقطر به ۱۰۰ میلی لیتر برسانید. این محلول، محلول ۱۰درصد اسیدی قند اینورت استاندارد ذخیره می باشد که میتوانید آن را در دمای محیط حداکثر برای دوماه نگه داری کنید.
4. تهیه محلول قند (اینورت) استاندارد مصرفی: مقدار ۲ میلی لیتر از محلول قند را درون بالن حجمی ۱۰۰ میلی لیتری منتقل کنید و آن را آب مقطر رقیق کنید. با استفاده از شناساگر فنل فتالئین و سود غلیظ و سپس، سود ۰.۱ نرمال تا ایجاد رنگ بنفش روشن، آن را خنثی کنید (پی اچ ۲/۸ تا ۵/۸). پس از آن، با آب مقطر آن را به حجم برسانید. این محلول دارای ۲ میلی گرم قند اینورت در هر میلی لیتر می باشد.
5. استاندارد کردن محلول فهلینگ مصرفی: محلول قند (اینورت)استاندارد مصرفی را در بورت 50 میلی لیتری بريزيد. مقدار 5 ميلي ليتر فهلينگ A و مقدار 5 ميلي ليتر فهلينگ B را به دقت درون ارلن مایر 250 يا 300 ميلي ليتري، منتقل كنيد. توجه: برای افزایش دقت در تعيين عيار فهلينگ و اندازهگيري نمونه، بهتر است برای برداشتن فهلينگ A و فهلينگ B از پي پت يكسان استفاده شود.
ممنون خیلی کامل و خوب توضیح دادین
خبپسچیبخوریم همه ی چیزای خوشمزه رو که گفتین نخورین:(